Nello Milotti

Rođen u Trstu 1927. Godine. Skladatelj je, pedagog i dirigent. Srednju je glazbenu školu završio u Zagrebu a kompoziciju diplomirao na Akademiji za glazbo – Ljubljana u klasi prof. Blaža Arniča. Po završenom školovanju djeluje kao nastavnik glazbenog odgoja na Talijanskoj gimnaziji, zazim kao nastavnik klarineta i solfeđa u Srednjoj glazbenoj školi “I. Matetića Ronjgova” u Puli, kojoj postaje i direktorom.

Od 1977. Profesor je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci – Odjel za nastavne djelatnosti u Puli.

Preko 50 godina vodi amaterske zborove u Puli i u Pazinu (Matko Brajša Rašan, Lino Mariani, Roženice) s kojima postiže uspjehe na brojnim nastupima u zemlji i u inozemstvu.
Kao skladatelj ogledao se u svim područjima glazbe. Od zabavne (stalni je učesnik MIK-a i dobitnik njegovih mnogih prvih nagrada), preko zborova, instrumentalne, pa do scenske glazbe za dječje igrokaze.U svom stvaranju napaja se na bogatim izvorima istarske narodne glazbe, hrvatske i talijanske. Od vokalno instrumentalnih djela značajnija su mu: “Istarska legena” – kantata za solo pjevanje, mješoviti zbor i simfonijski orkestar, “Sipe piva” – za zbor i klavir, “Bura” – za ženski zbor i klavir (1. Nagrada u Trstu). Od instrumentalnih djela: Obala – simfonijska poema, “Zidovi Nezakcija” (1. Nagrada u Trstu) – koncert za klarinet i orkestar, koncert za gitaru (2. Nagrada u Trstu), itd.
Mješoviti pjevački zbor Roženice vodi od audicije i prve probe 1979. pa do konca 2002. kada vođenje zborom prepušta prof. Ines Kovačić. Roženice su u svojem 25 godišnjem radu izvele oko 60 skladbi kojih je autor maestro Nello Milotti, a pored njih tu je i velik broj aranžmana djela drugih, domaćih i stranih autora koja je priredio za Roženice. Krajem lipnja 2002. godine Roženice su praizvele i njegovu “Misu zahvalnosti” – djelo kojim je, uz skladbu “Il Campanile si Sarvacs”, autorski obilježio zbivanja na području Hrvatske u posljednjem desetljeću minulog stoljeća.

Preminuo je 10. ožujka 2011., u 84. godini života.