MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR “ROŽENICE” PAZIN

Mješoviti pjevački zbor "Roženice" Pazin osnovan je 1979. godine. Do kraja 2002. umjetnički voditelj zbora bio je maestro Nello Milotti (1927. - 2011.), poznati istarski glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent. Od 2003. umjetnička voditeljica Zbora je profesorica Ines Kovačić Drndić a od nedavno i predsjednica Zbora.

Zbor ima među svojim članovima učenike, studente, poslovne ljude i umirovljenike te je pravi primjer međugeneracijske solidarnosti. Uz to, među članovima su i osobe s intelektualnim poteškoćama i osobe s invaliditetom te Zbor tako promiče socijalnu uključenost i ravnopravnost. U posljednje vrijeme Zbor ima sve više mladih članova i prepoznat je po inovativnom pristupu u radu i kvaliteti izvedbe što dokazuju brojne nagrade sa natjecanja u raznim kategorijama kao i pozivi za sudjelovanjem na prestižnim koncertima i gostovanjima poput poziva za sudjelovanje na tradicionalnom božićnom koncertu „Božić u Ciboni“ u organizaciji HRT-a koji se održava 26. prosinca u sportskoj dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu. Zbor je od 2017. godine redovni i jedini predstavnik Istre i Kvarnera na ovom prestižnom božićnom koncertu koji se izravno prenosi u programu HRT-a.

Zbor se uspješno predstavlja i u inozemstvu. U rujnu prošle godine Zbor je proveo šest dana na gostovanju u Walesu gdje je održao tri zapažena koncerta i pokrenuo snažnu međunarodnu suradnju sa zborovima iz Walesa koji su u svibnju 2019. godine sudjelovali na FAKS-u, Festivalu amaterskog kulturnog stvaralaštva.

Na navedenom festivalu zborova u Istri koji okuplja više od 800 pjevača u dva proljetna izdanja, Zbor Roženice aktivno sudjeluju kao domaćini i izvođači dok je dirigentica Ines Kovačić Drndić i predsjednica festivala. Također, Zbor je suradnik međunarodnog festivala MUSICA SACRA koji se održava u Vrsaru, Rovinju i Pazinu. U srpnju 2019. godine Zbor je gostovao na istoimenom festivalu u Bellunu u Italiji kao jedini izabrani predstavnik hrvatske zborske scene.

Stilski repertoar Roženica je vrlo širok i raznolik. Usmjeren je na djela istarskih skladatelja i onih koji se temelje na istarskoj ljestvici te djela hrvatskih i stranih skladatelja iz svih razdoblja glazbene umjetnosti. Zbor je u 2019. godini proslavio 40.-tu obljetnicu uspješnog kontinuiranog rada. Obljetničko slavlje započelo je u veljači realizacijom četvrtog atraktivnog koncerta zabavne ljubavne glazbe povodom Valentinova pod nazivom „Vjeruj u ljubav“ u prepunoj velikoj dvorani Spomen doma u Pazinu te je kroz 2019. godinu ostvareno više od 30 zapaženih nastupa Zbora. Koncert „Vjeruj u ljubav“ je projekt kojeg Zbor realizira od 2016. godine uz pomoć brojnih sponzora i podršku lokalne i regionalne samouprave.