Bez publike ne bi bilo ovako lijepo – Glas Istre 23.02.2009.

»Va pensiero« kao kruna večeri – Glas Istre 26.10.2008.
18. veljače 2020.
Virtuozan nastup violinista Sergeja Evseeva – Glas Istre 02.06.2009.
18. veljače 2020.

PAZINSKI ZBOR ROŽENICE KONCERTOM OBILJEŽIO TRIDESETU GODIŠNJICU RADA

Od prve probe održane 14. ožujka 1979. godine, više od tri stotine koncerata otpjevao je ovaj zbor na mnogim domaćim i inozemnim pozornicama, umješno svladavajući različite glazbene forme i stilove, ali i jezike


PAZIN – 
Trideset godina rada jednog zbora u malom gradu kao što je Pazin, tradicija je koja itekako ostavlja i trag i doprinos kulturnoj baštini i identitetu jednoga kraja. Glazbeni jubilej najbolje se proslavlja glazbom, pa je tako Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina svoj trideseti rođendan obilježio koncertom u velikoj dvorani pazinskoga Spomen doma. Od prve probe održane 14. ožujka 1979. godine, više od tri stotine koncerata otpjevao je ovaj zbor na mnogim domaćim i inozemnim pozornicama, umješno svladavajući i različite glazbene forme i stilove, ali i jezike na kojima se pjeva. Jezik glazbe je univerzalan, a pazinski pjevači njime vladaju suvereno, u što se domaća publika mogla još jednom uvjeriti i na ovoj prigodnoj obljetničkoj večeri.
Pazinskim zborom posljednjih godina ravna Ines Kovačić Drndić, koja je na dirigentskom poslu zamijenila Nella Milottija, a ovaj bard istarske zborske glazbe ostavio je značajni trag u repertoaru pazinskih pjevača. Stoga nije čudno da je koncert započeo Milottijevom skladbom »Ni ga ča je Pazin« (kako se inače zvao i prvi snimljeni nosač zvuka pazinskih Roženica, gramofonska ploča), poznatom pjevnom melodijom koja je i u drugim prigodama zaštitni znak pazinskih fešti.
Program je nastavljen šetnjom kroz hrvatsku glazbenu baštinu, pjesmama iz Hrvatskog zagorja, Pokuplja, Primorja, Dalmacije, sve do spleta talijanskih pjesama iz Istre u aranžmanu opet nezaobilaznog Milottija.

Nakon ovog lepršavog i zabavnog glazbenog niza, pozornicu su preuzeli gosti, članovi Folklornog društva Pazin, koji su zborsku glazbenu šetnju Jadranom nastavili atraktivnim linđom, uz kostime i instrumente dubrovačko-konavoskog kraja.

S povratkom Roženica na pozornicu glazbeni se ugođaj promijenio, uslijedile su skladbe u duhu popa i evergrina, također iznimno dojmljivo izvedene, a u velikom finalu zbor je zajedno sa sviračima i plesačima Folklornog društva upriličio završno kolo iz opere »Ero s onoga svijeta«.
Nakon dobrih sat vremena glazbenog programa došlo je vrijeme i za prigodne svečarske riječi. Predsjednik zbora Milan Galant objavio je publici da je ovaj koncert prvi u nizu programa kojima će Roženice kroz cijelu godinu obilježavati svoju tridesetogodišnjicu te se zahvalio svim pjevačicama i pjevačima, napose dirigentici Ines Kovačić Drndić, na tolikim godinama ustrajnosti, strpljenja i upornosti. »Hvala i vama, draga publiko, bez vas sve ovo ne bi bilo ovako lijepo«, dodala je Ines Kovačić Drndić, a nakon još nekoliko čestitki i darova, prvi od jubilarnih koncerata Roženica završio je udruživanjem glasova zbora, folkloraša i publike, koji su zajedno otpjevali »Da te mogu pismom zvati«.

 Davor ŠIŠOVIĆ