Virtuozan nastup violinista Sergeja Evseeva – Glas Istre 02.06.2009.

Bez publike ne bi bilo ovako lijepo – Glas Istre 23.02.2009.
18. veljače 2020.
Svojom glazbom i karizmom zadužio je Istru
18. veljače 2020.

ZAJEDNIČKI KONCERT HRVATSKE KOMORNE FILHARMONIJE I MJEŠOVITOG ZBORA ROŽENICE

Koncert je započeo sa »Symphonijom primom« manje poznatog ranobaroknog mletačkog skladatelja Francesca Sponge Uspera (1561.-1641.), rođenog Istranina, za kojeg se još dvoji je li rođen u Poreču ili Rovinju


PAZIN – 
Solistički violinistički nastup koncertnog majstora Sergeja Evseeva ostat će dugo u sjećanju posjetitelja preksinoćnjeg zajedničkog koncerta Hrvatske komorne filharmonije i Mješovitog pjevačkog zbora Roženice koji se održao u velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma u povodu Dana grada Pazina.

Evseev je već od ranog djetinjstva zapažen kao izraziti talent nastupajući kao solist uz pratnju orkestra moskovske akademije. Magistrirao je na Ruskoj glazbenoj akademiji i diplomirao na studiju komorne glazbe kod svjetski renomiranog Borodin kvarteta. Pri završetku studija postaje koncertni majstor komornog orkestra »Rossijskaja kamerata« te komornog orkestra »Kremlin«, a od 1994. godine stalno surađuje kao koncertni majstor sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkim solistima.

Četrdesetogodišnji Moskovljanin za solistički je nastup u Pazinu, uz pratnju Hrvatske komorne filharmonije, odabrao koncertno djelo za violinu »Ljeto« iz djela »Četiri godišnja doba« u kojem je Vivaldi pokušao zvukom opisati i predočiti ljepote svakog godišnjeg doba.

Koncert je započeo sa »Symphonijom primom« manje poznatog ranobaroknog mletačkog skladatelja Francesca Sponge Uspera (1561.-1641.), rođenog Istranina, za kojeg se još dvoji je li rođen u Poreču ili Rovinju. Nastavljen je Suitom za gudače Arcangela Corellija, pa preko spomenutog Vivaldijeva djela, prije stanke, završio »Suitom mediterraneom«suvremenog rovinjskog skladatelja Massima Brajkovića.
Drugi dio večeri otvorila je Mozartova »Mala noćna muzika« što je ujedno bio i kraj samostalnog nastupa orkestra Hrvatske komorne filharmonije, osnovanog pred tri godine, koji je zasluženo nagrađen dugotrajnim pljeskom.

Pod ravnanjem dirigentice Ines Kovačić Drndić uslijedio je zajednički nastup Mješovitog pjevačkog zbora Roženice i Hrvatske komorne filharmonije. Na repertoaru je bila Mozartova »Ave verum corpus« i skladba »Panis Angelicus« koju je napisao Toma Akvinski, a u 19. stoljeću uglazbio belgijski skladatelj Cesar Franck. U standardno vrlo dobrom nastupu zbora Roženice istaknuo se solo tenor Miljenko Ladavac.


Napisao i snimio A. DAGOSTIN