Članak novinarke Selvine Benić objavljen u Glasu Istre 02.07.2005.

OSVRT NA GOSTOVANJE U ČEŠKOJ – 17. – 19.06.2005.
18. veljače 2020.
Članak iz lista “Il Gazzettino” objavljen 09.07.2005. o gostovanju u mjestu Trichiana (Beluno) – na talijanskom
18. veljače 2020.

Ines Kovačić je, osim pazinskom zboru »Roženice«, od lanjske jeseni umjetnička voditeljica i mješovitog zbora Glazbenog društva »Sokol«

U sklopu Dana amaterizma, kojima Pučko otvoreno učilište u Pazinu želi predstaviti amatersko kulturno stvaralaštvo, preksinoć se u prekrasnom ambijentu dvorišta Kaštela, u kojem je treperila svjetlost brojnih svijeća, predstavio Mješoviti pjevački zbor »Roženice« iz Pazina, čiji su gosti bili članovi Mješovitog zbora Glazbenog društva »Sokol« iz Buzeta.

Brojnu publiku zborovi su odveli na glazbeni put oko svijeta koji je trajao više od sat i pol, a pjevalo se i na bis. Uz ljubav za zborsku pjesmu i povremene zajedničke nastupe, ova dva zbora odnedavno povezuje i Ines Kovačić koja, osim što je umjetnička voditeljica i dirigentica »Roženica«, od lanjske jeseni vodi i buzetske zboraše. Glazbeno društvo »Sokol« osnovano je pred sto godina, dok zbor djeluje od 1982. godine. Budući da neki pazinski pjevači odlaze na fakultete, od Ines Kovačić su se oprostili cvijećem i riječima zahvale. Zbor im je bio poput obitelji pa je bilo i suza.

Uz zasebne nastupe zborovi su udružili glazbeno umijeće u zajedničkom izvođenju nekoliko skladbi pa su tako otpjevali Brajšin »Oče naš«, ali i Zajčev »U boj«, dok je publika bila posebno darežljiva u pljeskanju nakon izvedbe vrlo popularne skladbe »Con te partiro« Andree Bocellija. Domaćini iz »Roženica« otvorili su koncert s »Delat ću brajde« Damira Bužlete za koju je tekst napisao Daniel Načinović.

Nakon 15 godina iznova imaju na repertoaru i skladbu na ruskom jeziku »Pjesma o zemlji sibirskoj«, a nakon dužeg vremena otpjevali su i na španjolskom jeziku kubansku pjesmu »Rio, rio«. Pazinci uobičajeno pjevaju na talijanskom jeziku pa su izveli »Mosaico« i »La Montanara« u aranžmanu koji je upravo za njih napisao njihov dugogodišnji dirigent Nello Milotti. Buzetski su pjevači i pjevačice izveli Ronjgov »Ča je more«, dok je posebno zanimljiva bila izvedba »Jieža«, čiji je autor Tomislav Uhlik, dok je tekst napisala Marija Ribarić.
Glazbeni zvukovi iz Istre čuli su se i u »Istarskom tancu« Branka Starca, a pokazano je i da zborovi mogu jako dobro izvoditi i zabavnu glazbu, kao Runjićevu »Što to bješe ljubav«. Završna je skladba bila crnačka duhovna »Joshua fit the battle«.