OSVRT NA GOSTOVANJE U ČEŠKOJ – 17. – 19.06.2005.

Fusce vel felis non metus
31. svibnja 2017.
Članak novinarke Selvine Benić objavljen u Glasu Istre 02.07.2005.
18. veljače 2020.

Na još jedno putovanje, ponovo u Češku, krenuli su 17. lipnja članovi Mješovitog pjevačkog zbora Roženice iz Pazina sa svojom vrijednom dirigenticom, prof. Ines Kovačić. Kao i brojnim prethodnim, tako je i ovom putovanju cilj bio koncert, ovaj puta u Češkom Krumlovu, gradu u južnoj Češkoj, gdje su se sa svojim samostalnim koncertom predstavili brojnoj višenacionalnoj publici.

Koncert zbora bio je dio manifestacije «Svečanost ruža» koja se tradicionalno održava u Češkom Krumlovu, a obiluje brojnim i raznolikim glazbenim i scenskim događanjima kojima su ispunjene mnoge pozornice, pretežito na otvorenom.

Češki Krumlov poneki zovu »češkim Dubrovnikom» ali da je mjeriti po stupnju turističke razvijenosti, bilo bi možda poštenije kazati obrnuto: da je Dubrovnik »hrvatski Češki Krumlov«. Jer strateški plan razvitka toga renesansnog bisera što ga je usvojilo postkomunističko gradsko vijeće uspješno je ostvaren, i da bi se to vidjelo ne treba čitati izjave lokalnih čelnika, nego prošetati ulicama  tog južnomoravskog gradića koji je od 1992. na UNESCO-ovu popisu svjetskih spomenika kulture.