PAZINSKE ROŽENICE PONOVNO PONOVNO GOSTOVALE U ČEŠKOJ

»Krasna zemlja« ima svoj dom i u Lembecku – Glas Istre 07.10.2006.
18. veljače 2020.
»Va pensiero« kao kruna večeri – Glas Istre 26.10.2008.
18. veljače 2020.

Mini turneja po ulicama češke prijestolnice

Zahvaljujući Mrak grupi, Uredu za kulturu Grada Zagreba i Hrvatskom katoličkom mladenačkom društvu Seljačka sloga Trviž 1911., mješoviti zbor Roženice iz Pazina, ostvario je još jedno uspješno, treće po redu, gostovanje u Češkoj. Ovoga puta na red je, nakon Tyna Nad Vltavom i Češkog Krumlova, došao i Trebon, mjesto nedaleko od Čeških Budejovica, a na gostovanju im se po prvi put pridružila i muška klapa Volta iz Brtonigle, čiji članovi ujedno pjevaju i u Roženicama. Tako su prošlog petka u dvorani hotela toplica Aurora, po kojima Trebon i jest najpoznatiji, održali zajednički koncert pred dvjestotinjak ljudi, uglavnom posjetioca toplica koje su oduševili svojim repertoarom, ali i istarskim vinima i rakijom koju su zboraši donijeli sa sobom te prije samog ulaza u dvoranu djelili posjetiocima  zajedno sa letcima posvećenim turističkoj ponudi Pazina i okolice te tako ujedno i promovirali istarski turizam.


            Zboraši su koncert podijelili u tri tematski različita bloka. Započeli su sakralnim skladbama na latinskom i talijanskom jeziku kao što su „Soli Deo Gloria“ i „Signore delle cime“ da bi prvi blok završili Sonetom od Šimuna, a zatim su s pjesmom započeli članovi klape Volta. Moreno Ivančić, Willer Ružić, Graziano Štokovac, Kristijan Giraldi i Branko Zigante dostojno su okupljenima prenijeli posebnost i čaroliju klapskog pjevanja izvevši za njih neke od najpoznatijih klapskih napjeva kao što su „Kaleto moja draga“, „Ponistra je drivo“ i „Croatio iz duše te ljubim“. Iako su se okupili tek prije godinu i pol dana pod vodstvom Sanjina Radovića, u njihovom se nastupu osjeća iskustvo koje su stekli višegodišnjim pjevanjem u raznim klapama i zborovima. Dosad su nastupali na raznim smotrama diljem Hrvatske, imali su i nekoliko nastupa u inozemstvu, a zajedno sa Sergiom Pavatom snimili su pjesmu „Daj mi Istro kapju mora“ s kojom su nastupili na Šanson festu u Kastvu. Za svoj nastup nagrađeni su gromoglasnim pljeskom, a zatim su ponovno zapjevali pazinski zboraši te izveli nekoliko narodnih napjeva iz raznih djelova svijeta. Premda se činilo kako su posjetitelje koncerta najviše oduševili „Istarski tanac“ kojeg su Roženice zaista fantastično otpjevale te „Tancuj! Tancuj!“, narodni napjev iz susjedne im Slovačke, zapravo je teško reći koji je dio koncerta najviše dirnuo publiku jer je ona čak nekoliko puta za vrijeme trajanja koncerta ustajala i dugotrajnim pljeskom zboru dala do znanja što misli o njegovom pjevanju. Po završetku koncerta, zboraši su se zahvalili svojem domaćinu Stanislavu Stadleru, nekadašnjem ministru kulture za južnu Češku, darovavši mu roženice koje je izradio član zbora Anđelo Bratulić, a publika je na poseban način ispratila dirigenticu zbora Ines Kovačić, koja nije mogla odoljeti da na način na koji izvlači ono najbolje iz pazinskog zbora ne pokuša i publiku navesti na kratak i jednostavan zajednički pjev. Pjesma se po završetku koncerta, na radost svih onih koji su se ciljano ili pak slučajno ondje zatekli, nastavila u hodniku hotela.


            No, ono što je zaista obilježilo ovo, petnaesto po redu inozemno gostovanje Roženica, jest činjenica da je ono zapravo preraslo u svojevrsnu mini turneju. Zboraši su, nakon što su večer prije nastupili u Trebonu, u subotu posjetili češku prijestolnicu kako bi razgledali njezine najpoznatije kulturne spomenike: kompleks dvorca Hradčani te Karlov most, a prilikom razgledavanja prekrasne katedrale Sv. Vida, zboraši nisu mogli odoljeti da ne zapjevaju neke od sakralnih pjesama sa svoga repertoara. Jedinstveni zvuk pazinskih Roženice u jedinstvenom ambijentu praške katedrale, privukao je pažnju stotinu turista koji su se u to vrijeme zatekli u razgledavanju crkve, a nakon što su zboraši završili s pjesmom, turisti su maestru Ines Kovačić zasuli čestitkama i raznim pitanjima. Zboraši i klapa Volta su potom, na radost još nekoliko stotina turista, zapjevali i ispred katedrale te na početku Vaclavova trga, da bi kasnije navečer svojom pjesmom oduševili posjetitelje jedne pivnice u Češkim Budejovicama. Posljednjeg dana gostovanja u Češkoj, Roženice su posjetile prošlogodišnje „mjesto zločina“, Češki Krumlov, a povratak kući završio je u gotovo božićnom raspoloženju: snijeg u Gorskom Kotaru gotovo ih je zadržao u Ravnoj Gori, no Roženice su se zimi oduprijele onako kako najbolje znaju-pjesmom, te nakraju u ranim jutarnjim satima stigle u svoj Pazin.


P. PEKICA