Treća sreća pazinskih Roženica – Glas Istre 29.05.2006.

Pazinskim »Roženicama« brončana plaketa – Glas Istre – 28.03.2006.
18. veljače 2020.
Glazba potpiruje oganj života – Glas Istre 11.06.2006.
18. veljače 2020.

TREĆI SAMOSTALNI KONCERT MJEŠOVITOG ZBORA ROŽENICE U HRVATSKOM GLAZBENOM ZAVODU

Još jedan glazbeni spektakl iskusnih pazinskih zboraša pod ravnanjem Ines Kovačić započeo je Mozartovom skladbom »Abendruhe« kojom su, kako su i sami rekli, odlučili dati svoj doprinos obilježavanju 250. obljetnice godine rođenja tog čuda od djeteta

ZAGREB –

Iako je kao posljednja pjesma programom bio predviđen zborski odlomak iz opere »I Lombardi«, kojim pazinski pjevači uvijek iznova oduševljavaju posjetitelje svojih koncerata, stvarni završetak subotnjeg nastupa mješovitog zbora Roženice u Hrvatskom glazbenom zavodu završio je stihovima »Krasne zemlje«.
Roženice su se okupljenima, kojih je moglo biti i više jer je dvorana bila tek napola ispunjena, najviše Istranima, predstavili s tek ponešto izmijenjenim repertoarom od prošlogodišnjeg koncerta. Uostalom zašto mijenjati ono što se već toliko puta pokazalo dobitnom kombinacijom?

Još jedan glazbeni spektakl iskusnih pazinskih zboraša pod ravnanjem Ines Kovačić započeo je Mozartovom skladbom »Abendruhe« kojom su, kako su i sami rekli, odlučili dati svoj doprinos obilježavanju 250. obljetnice godine rođenja tog čuda od djeteta, iz kojeg se razvio jedan od najvećih skladatelja i glazbenika svih vremena. Nastavili su s Weberovim »Sanctusom« te »Improvisom« Bepija de Marzija i prvi blok zaključili skladbom »Ave Maria« u kojoj je kao solist briljirao Miljenko Ladavac, a zbor prvi put te večeri na klaviru pratila profesorica Đeni Dekleva Radaković.

U drugom bloku koji je započeo u romantičnom duhu, ipak su prevladavale skladbe sakralnog sadržaja, a izveli su i »Ja se kajen«, zahtjevnu, ali izvrsnu skladbu Branka Starca, koja se također našla među skladbama kojima su se u istoj dvorani nedavno predstavili na natjecanju zborova Zagreb 2006. Zboraši su i ovoga puta virtuoznošću svojih glasova i s dubokim osjećajem za kontrast, veoma dinamično i emotivno izveli jednu od najboljih sakralnih skladbi napisanih tradicionalnom istarskom ljestvicom. Nastup su odlučili zaključiti skladbama kojima publiku nikad ne ostavljaju ravnodušnom. Među njima su se našle »Sušna zikva na škoju« u kojoj je solirao još jedan odličan tenor Vilim Močibob, te »Mirina« Josipa Kaplana sa solo dionicom koju je vrhunski otpjevala Marija Brumnić. No, nagrađeni srdačnim pljeskom za izvedbu odlomka iz opere »I Lombardi«, kojom su planirali završiti svoj treći samostalni koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu, pjevači su za okupljene izveli još nekoliko odličnih pjesama, među kojima je i »U boj, u boj«, odlomak iz Zajcove opere »Nikola Šubić Zrinski«, što je vidno oduševilo prisutne.

Predsjednik Roženica Milan Galant se po završetku koncerta zahvalio Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba te Hrvatskom glazbenom zavodu, rekavši da svaki nastup u prekrasnoj dvorani HGZ-a za zbor predstavlja izuzetnu čast. Predstavnici Zavoda i Matice hrvatske poručili su zborašima da se vesele svakom njihovom sljedećem nastupu u Zagrebu.

 P. PEKICA