Večer vrhunske zborske glazbe – Glas Istre – 19.09.2005.

Članak iz lista “Il Gazzettino” objavljen 09.07.2005. o gostovanju u mjestu Trichiana (Beluno) – na talijanskom
18. veljače 2020.
Nijemci oduševili Pazince izvedbom »Kad si bila mala Mare« – Glas Istre – 03.10.2005
18. veljače 2020.

Večer je, osim vrsnog pjevanja, obilježilo i retoričko pitanje predsjednika Roženica Milana Galanta: »A di ćemo je obesit?« koje je postavio nakon što je od predsjednika talijanskog zbora na dar primio sliku. Roženice, naime, još nemaju vlastiti prostor

Mješoviti pjevački zbor Trichiana iz istoimenog talijanskog gradića i pazinski mješoviti zbor Roženice održali su u subotu zajednički koncert u pazinskom Spomen domu. Bio je to uzvratni posjet nakon što je pazinski zbor 25. lipnja gostovao u Trichiani na susretu zborova koji se održava u povodu obilježavanja tamošnje tradicionalne književne manifestacije »Trichiana Paese del libro«. Za ovu plodnu suradnju glavni »krivci« su dirigentica pazinskog zbora Ines Kovačić i Enzo Bertot, član talijanskog zbora, koji su se upoznali za njegovog ljetovanja u Istri nakon čega su članovi Trichiane pozvali Pazince na gostovanje u njihov grad.

Talijanski zbor osnovan je 1983. inicijativom nekolicine zaljubljenika u zborsko pjevanje s namjerom prezentiranja amaterske zborske glazbe, no danas je poznat kao organizator tradicionalnih proljetnih i božićno-novogodišnjih koncerata u Trichiani. Prvi nosač zvuka izdali su 2000. godine, a iza sebe imaju brojne nastupe u raznim europskim zemljama.

Preksinoćnji koncert otvorile su Roženice. Iako su izveli samo četiri pjesme, a zatim podij prepustili gostima iz Italije, bilo je to sasvim dovoljno da pokažu svoju veličinu. Započevši a cappella sa sakralnom »Oče naš« te završivši s razigranom talijanskom pjesmom »L´uva fogarina« pokazali su raznolikost svoga repertoara. Na klaviru ih je pratila Barbara Stihović, a solističke dionice izveli su Vilim Močibob i Milan Galant. Na pozornicu su zatim stupili pjevači iz Trichiane. Pod vodstvom maestra Alda Coronatija predstavili su se karakterno različitim skladbama podijeljenim u tri bloka. Započeli su sa skladbama posvećenim kraju iz kojega dolaze, nastavili s narodnim pjesmama prilagođenim za zborske izvedbe te završili u sakralnom tonu djelima poznatog talijanskog autora Bepa De Marzija. Iako se kvaliteta talijanskog zbora ne može poreći, Roženice su ipak opravdale status jedne od najvećih pazinskih kulturnih atrakcija.

Po završetku koncerta okupljenima su se obratili i pazinski gradonačelnik Neven Rimanić (koji je popodne priredio prijem za talijanske glazbenike u gradskoj vijećnici) i Leonardo Frisaldi, referent za kulturu talijanskog gradića. Obojica su istaknula zadovoljstvo ovom suradnjom, a zatim su pazinski i talijanski zboraši kao uspomenu na gostovanje u Pazinu izmijenili prigodne darove. Večer je završila zajedničkom izvedbom Verdijeve »Va Pensiero« za što ih je publika koja je ispunila malu spomendomsku dvoranu nagradila srdačnim pljeskom. No, večer je, osim vrsnog zborskog pjevanja, obilježilo i retoričko pitanje predsjednika Roženica Milana Galanta: »A di ćemo je obesit?« koje je postavio nakon što je iz ruku predsjednika talijanskog zbora Renza De Bonne na dar primio sliku. Činjenica je da Roženice, i nakon 26 godina tijekom kojih na najbolji mogući način diljem Europe predstavljaju Pazin i Hrvatsku, još nemaju vlastiti prostor.

P. PEKICA