Nijemci oduševili Pazince izvedbom »Kad si bila mala Mare« – Glas Istre – 03.10.2005

Večer vrhunske zborske glazbe – Glas Istre – 19.09.2005.
18. veljače 2020.
Pazinskim »Roženicama« brončana plaketa – Glas Istre – 28.03.2006.
18. veljače 2020.

Nijemci oduševili Pazince izvedbom »Kad si bila mala Mare«

Pazinski zboraši su svojim njemačkim kolegama u znak sjećanja na njihovo gostovanje u Pazinu poklonili maketu roženica kako bi, rekao je Galant, znali kako izgleda instrument po kojem je naš zbor dobio ime

Zahvaljujući plodnoj suradnji pazinskog mješovitog zbora »Roženice« sa zborovima iz Hrvatske i inozemstva, Pazinci su preksinoć imali priliku poslušati kako to zvuči kada skladno zaori tridesetak vrsnih muških pjevača. U maloj dvorani Spomen doma zajednički koncert održali su domaće »Roženice« i muški pjevački zbor »Ansbach-Hennenbach« iz istoimenog njemačkog mjesta.

Koncert su otvorili domaćini pjesmom »Okončaj galebe let«, čiji su autori Nello Milotti, nekadašnji voditelj pazinskog zbora i Marijan Fištrović. Kao i svakog put pokazali su zašto se njihove koncerte ne bi smjelo propuštati, a pjesmom »Delat ću brajde« odlučili su proslaviti vrijeme branja grožđa koje još uvijek traje. U nastavku su izveli nekoliko skladbi sentimentalnijeg karaktera, poput irske narodne pjesme »Milost« u kojoj je solo dionicu izvela sopranistica Marija Brumnić.

Nastup su završili izvedbom poznate Bocellijeve pjesme »Con te partiro« kojom su oduševili posjetitelje. Zborom je kao i obično ravnala dirigentica Ines Kovačić, a za glazbenu pratnju pobrinula se Barbara Stihović. Na scenu su tada stupili pjevači muškog pjevačkog zbora »Ansbach-Hennenbach«. Zbor iz Njemačke osnovala je 1928. grupa mladića iz Hennenbacha, koji je danas gradska četvrt u Ansbachu, potaknuta velikim pjevačkim festivalom koji se iste godine održao u Beču.

Razvoj zbora bio je prekinut tijekom ratnih godina, a 1975. godine vodstvo zbora preuzeo je njihov današnji dirigent, Hans Frommknecht koji ih je vodio i tijekom ovog nastupa. U povodu 75. godišnjice postojanja, 2003. godine zbor je izdao i CD koji predstavlja presjek njihovog repertoara. Njihov nastup u Pazinu mogao se podijeliti u dva bloka; započeli su s pjesmama na materinjem jeziku, a u drugom bloku izveli su ponešto iz svog stranog repertoara.

Iako je zbor povremeno imao sitnih problema s početnim uštimavanjem, uspjeli su pokazati zašto su dobitnici nagrade »Hans Pflug«, jedne od najvećih nagrada za kulturu. Zboraši iz Ansbacha su, između ostalog, izveli i poznate »Kumbaya, my lord« i »Montanaru« koju, kako je rekao predsjednik »Roženica« Milan Galant, »nije potrebno posebno najavljivati«. Zbor je za kraj, kao maleno iznenađenje, izveo pjesmu »Kad si bila mala Mare«, kojim je oduševio publiku koja je gromoglasnim pljeskom pozdravila njemačke pjevače.

Pazinski zboraši su svojim njemačkim kolegama u znak sjećanja na njihovo gostovanje u Pazinu poklonili maketu roženica kako bi, rekao je Galant »znali kako izgleda instrument po kojem je naš zbor dobio ime«. Organizator koncerta, u suradnji s pazinskim Pučkim otvorenim učilištem, bila je »Guidina«, putnička agencija iz Brtonigle. Milan Galant iskoristio je priliku i da sve posjetitelje pozove da se 15. listopada ponovno sastanu na istom mjestu kada će u Pazinu gostovati zbor HKUD-a »Petar Zrinski« iz Vrbovca.

P. PEKICA